Highfields library

Inside Highfields library

The Highfields Library Project is an initiative to construct a library, customer service centre and community meeting facility in Highfields. This will be located on the corner of Balmoral Street, north of O’Brien Road in the Highfields Cultural Precinct.

We have identified the need for a library to be constructed in Highfields to replace the existing temporary facility which supports around 52,600 visitors each year. The current library – a demountable structure – does not have the space or facilities required to accommodate the growing number of library users in Highfields and its surrounding communities. The resource collection, areas for junior and adult reading, computer facilities and library programs are restricted due to lack of space and safe / suitable facilities including disability access and toilet amenities.

HIghfields residents will be invited to help shape the design of the new facility at key points. For example, it is expected that there will be an opportunity comment on exterior concept designs options in 2019. Information will be published on our YourSay website when feedback is being sought.

Start date

Mid 2017.

Target completion date

The new facility is expected to open in 2020.

 

Building details & project deliverables

The Highfields Library Project will deliver a modern purpose-built library, customer service centre and community meeting facility in Highfields. The new facility will provide significant upgrades to services and facilities on offer to the community including:

Location background

The location has been selected due to its pedestrian accessibility, co-location with other community facilities, available services and opportunities to draw inspiration from the nearby bushland. The location will offer safe pedestrian connections between other community facilities in the precinct including the Highfields Cultural Centre and Highfields Fitness and Recreation Centre.

The location has the required services (ie: water, sewage and road network) to allow the project to proceed immediately and cost-effectively. This location will enable the new facility to be constructed three-to-five years earlier than other sites we have considered.

In addition, the location is adjacent to the Charles and Motee Rogers Bushland Reserve, providing an opportunity for the facility’s design to embrace the unique natural setting, e.g. through outdoor reading areas.

Last Updated: Friday, 09 November 2018 16:48